Voedselverspilling

voedselverspillingIn Nederland gooien we ieder jaar voor zo’n €2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim €150 per persoon. Ofwel zo’n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n €2,5 miljard aan voedsel.

Vooral de producenten geven aan erg te zitten met het voedselverspilling probleem, en met het BeautifulFood initiatief willen wij de wereld een stukje beter maken en voedselverspilling tegen gaan. Daarnaast kunt u bij het kopen van onze foodbox ook nog eens een goed doel steunen.

 

voedselverspilling-mapVoedselverspilling een groeiend probleem

Wereldwijd wordt zeker 30% van al het voedsel dat we produceren verspild. Ongelooflijk, maar ook moeilijk te bevatten, want wat houdt dat nou precies in? Een korte tour door voedselverspillingsland:

Weten hoeveel voedsel er verspild wordt in de tijd dat je dit stukje leest? Open dan de World Food Clock.

Wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel; een derde van de gehele productie. Ondertussen heeft bijna 1 miljard mensen honger en groeit de wereldbevolking voor 2050 van zeven naar negen miljard. Het eten wat in de VS verspild wordt is in theorie genoeg om al deze mensen met honger te voeden. In de Nederlandse keten van oogst tot supermarkt tot consument wordt jaarlijks voor 4,4 miljard euro aan voedsel verspild.

De Nederlandse overheid wil dat consumenten en bedrijven in 2015 de verspilling met 20% hebben verminderd ten opzichte van 2009. Het Europees Parlement wil voedselverspilling met de helft terugdringen. 2014 was het Europese jaar tegen voedselverspilling. Voor ons is dat in 2015 weer het geval, en in 2016 weer. Er is tenslotte nog genoeg voedsel te redden van de verspilling!